Der zinātPavāru leksika

Pēc alfabēta
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
Pakčoi Pakčoi
Ķīnas kāpostu šķirne, kuras ēdamā daļa ir biezas, tumši zaļas lapas un resni, plati, zaļgani balti vai balti lapu kātiņi. Garša ir reizē maiga un pikanta, tos ēd gan sautētā, gan svaigā veidā. 
Pančeta(pancetta) Pančeta(pancetta)
- cukas krūtiņa, cauraudzis speķis, kuru iesāla un pasniedz ar melnajiem pipariem.
Panēt Panēt
- produktu pirms celšanas apviļāt miltos vai rīvmaizē un olā, lai no tā mazāk izdalītos sula un uzturvielas.
Panetone Panetone
- itāļu konditorejas izstrādājums, kura galvenās sastāvdaļas ir konservēti augļi, rozīnes un korintes.
Panna cotta Panna cotta
 - Itāliešu saldēdiens, kam pamatā ir vārīts saldā krējuma krēms.Saldo krējumu var aizstāt ar pienu vai kafijas krējumu. Tulkojumā no itāliešu valodas - ceptais putukrējums.
Parfē Parfē
(parfait - franču) - Tulkojums: pilnīgs, pabeigts, perfekts. Franču virtuves ēdiens, ko gatavo no saputota saldā krējuma, olu dzelteumiem, cukura un dažādām piedevām (šokolādes, nugas u.c.)
Parmidžano(parmigiano) Parmidžano(parmigiano)
 - Viens no populārākajiem cietajiem sieriem pasaulē, ko iegūst no govs piena. Siera nobriešanas laiks ir no 12 līdz 36 mēnešiem, turklāt jo vecāks un nobriedušāks siers, jo izteiksmīgāka tā garša un aromāts.
Pastinaks Pastinaks
- divgadīgs seleriju dzimtas augs,  viens no saldākajiem dārzeņiem, taču nedaudz sīvs. Pazīstams jau sen, bet nav plaši izplatīts. Vizuāli līdzīgs burkānam, tikai baltā krāsā. To arī audzē un uzglabā līdzīgi kā burkānu – smiltīs.
Paupiettes Paupiettes
(franču) - mazi, pildīti gaļas vai zivju tītenīši.
Pāvijas zupa Pāvijas zupa
- itāļu buljons ar maizi, jēlu olas dzeltenumu un rīvētu sieru.
Pavlovas kūka Pavlovas kūka
 - gatavota no olu baltuma un cukura, pasniegta ar putukrējumu un augļiem. No ārpuses tai ir jābūt trauslai, bet iekšpusē – maigai, mīkstai un nedaudz staipīgai kā zefīrs. Nosaukums dots pa godu balerīnai Annai Pavlovai.
Pekanrieksti Pekanrieksti
- pekanriekstkoka (pekana) augļi, kuros ir līdz 70% eļļas un kurus izmanto uzturā.
Pekorīno(pecorino) Pekorīno(pecorino)
- sāļš un ciets siers, kas tiek gatavots no aitas piena.
Pektīns Pektīns
 - dabiski  želējoša viela, atrodama dažādos augļos un ogās. Izmanto želejas vārīšanā un dažu desertu pagatavošanā.
Penne(penne) Penne(penne)
- itāliešu makaronu šķirne. Šķeltas caurulītes, kuras ir līdzīgas tintes rakstāmspalvai.
Pesto Pesto
 - mērce, kuras izcelsmes vieta ir Dženova, Ligūrijas reģionā Ziemeļitālijā. Nosaukums ir veidojies no vārda pestâ pagātnes divdabja formas (spiest, lai sadrupinātu), kas būtībā to arī nozīmē – mērce no sasmalcinātiem, saspiestiem garšaugiem un ķiplokiem. Tradicionāli pamata sastāvdaļas ir baziliks un priežu rieksti.
Petit chou Petit chou
(franču) - gaisīgs konditrejas izstrādājums - vēja kūka; to gatavo no plaucētas mīklas.
Pickles Pickles
-mikspikli, marinēti dārzeņi.
Plakanzivs Plakanzivs
- kopīgs apzīmējums plakanām zivīm, kas dzīvo sāļūdenī: jūrasmēles, plekstes, butes, akmeņplekstes , ātes u.c.
Polentas putraimi Polentas putraimi
- dzeltenās kukurūzas putraimi (kukurūzas manna), izmanto putru un pudiņu gatavošanā.
Portobello sēne Portobello sēne
 - Portobello sēnes (Agaricus bisporus) ir komerciāli kultivētas dārza atmatenes..Bieži uzskata par gaļas aizstājēju veģetāriešiem un attiecīgi arī izmanto veģetārajos burgeros, veģetārajās karbonādēs utt. 
Praline Praline
(franču) - 1.Cukurota bumbiņa; 2. Šokolādes konfekte.
Profiteroles Profiteroles
(franču) - mazas vēja kūkas no plaucētas mīklas, pildītas ar gaļu, zivīm, siera krēmu, vai desertam - ar vaniļas vai augļu krēmu.
Prošuto(prosciutto) Prošuto(prosciutto)
 -  sausi konservēts šķiņķis, kas parasti tiek pasniegts, sagriezts plānās šķēlēs svaigā veidā. Šis prošuto veids tiek dēvēts par prosciutto crudo („jēlais”), kas atšķiras no prosciutto cotto („vārītais”). Prošuto gatavo no cūkas kājas vai savvaļas zirga augšstilba. Gatavošanas process var aizņemt no 9 mēnešiem līdz 2 gadiem.
Pupumētra Pupumētra
- garšaugs. Svaigas vai kaltētas lapiņas pievieno zirņu, pupiņu, kartupeļu un gaļas ēdieniem. Izmanto arī pie svaigu gurķu salātiem, gurķu un sēņu skābēšanai, majonēzei, omletēm.

Kalendārs

Ir 2018. gada 19. decembrī 14:10
Vārda dienas svin Sarmis, Lelde

Partneri

Atrodi mūs Facebook