Jaunumi”Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve” – grāmata ir dzimusi!

”Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve” – grāmata ir dzimusi!

14 gadu laikā uzkrātā pieredze un ieguldītais darbs – tik garš ceļš bija līdz grāmatas "Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve" dzimšanas dienai, kas svinīgi tika atzīmēta 21.novembra pēcpusdienā restorānā "Kaļķu vārti". Autors Raimonds Zommers ("Pavāru kluba" valdes loceklis, "Kaļķu vārtu" šefpavārs, raidījuma "Ciemiņš virtuvē" vadītājs) ir gandarīts par paveikto un norāda, ka grāmata patiešām atbilst "Pavāru kluba" manifestam – tā popularizē vietējās izcelsmes produktus, kā arī veicina to atpazīstamību ārvalstīs, piedāvā jaunas receptes un ir pieejama ikvienam interesentam, atliek tikai lasīt un gatavot!

Tikai sāls un pipari nav vietējie!

Pirmajā brīdī, iespējams, šķiet aizdomīgi, ka grāmatā par mūsdienu latvisko virtuvi receptēs izmantotas, piemēram, strausa gaļa, taču Raimonds apstiprina: "Izņemot sāli un piparu, visas izejvielas ir no Latvijas. Mūsu valstī šobrīd ir apmēram 3000 bioloģiskās saimniecības, kas piedāvā plašu produktu klāstu, tāpēc mēs nevarm taisnoties, ka te kaut kā trūkst – mums viss ir, svarīga tikai prasme no tā pagatavot ko gardu un mūsdienīgu! Šāds bija mans galvenais uzstādījums no ideoloģiskā viedokļa, taču no prakstiskā bija svarīgas divas citas lietas – lai grāmata cenas ziņā nebūtu pārāk dārga, un lai visas receptes būtu pieejamas arī angļu valodā. Protams, grāmatas tapšanas process nebija viegls un nācās arī meklēt kompromisus, taču es ļoti priecājos, ka par šīm lietām viss palika tā, kā es vēlējos."

Nebija šaubu, ka grāmata jāizdod!

Ja grāmatai ir dzimšanas diena un tās autoru var uzskatīt par vienu no vecākiem, tad otrs pavisam noteikti ir izdevniecība. Šajā gadījumā R.Zommers izteica lielu pateicību jaunajai izdevniecībai "White Book" – par ticību un uzticēšanos. Turpretī izdevniecības vadītāja Sanita Svaža atzīst, ka nebija ne mazāko šaubu, ka Raimonda grāmata ir jāpublicē: "Pirmkārt, man pašai ļoti patīk gatavot un, otrkārt, mūsu izdevniecība šogad pievēršas tieši vietējo grāmatu publicēšanai, un Zommera grāmatai ir tas gods būt pirmajai mūsu izdotajai latviešu pavārgrāmatai. Es tiešām ticu, ka šis darbs būs kā vērtīgs mantojums, ko ar lepnumu varēs nodot no paaudzes paaudzē." Jautāta, vai ir sanācis arī kaut ko no grāmatā iekļautajām receptēm arī pagatavot, Sanita atbild apstiprinoši: "Esmu jau pagatavojusi truša ruleti un saldo desu. Par šīm receptēm varu teikt to pašu, ko par Raimondu – ar tām ir viegli strādāt!"

Tāpat kā virtuvē – viens nespēj paveikt visu.

Nebēdnīgi jokodams, par to, ka zvaigznēm nepieciešams fons, uz kā spīdēt, grāmatas atklāšanas pasākumā R. Zommers ļoti sirsnīgi izteica pateicību visai komandai, kas veltījusi spēkus grāmatas tapšanai, kā arī sponsoriem, kuri ar prieku piekrituši palīdzēt. Par katru, kurš bija tādā vai citādā veidā palīdzējis, Raimonds atsevišķi teica nelielu runu, uzsverot ikviena nozīmību un, protams, kā dāvanu pasniedzot jauno grāmatu. Arī pateicības saņēmēji nepalika parādā un dalījās iespaidos, vēlējumos un atklāsmēs, ko ieguvuši sadarbības laikā.

 
Recepte

Kad visas pateicības izteiktas, kad tostā pacelta šampanieša glāze un nodziedāta pat dziesma "Lai dzīvo sveiks!", viesiem, protams, bija iespēja nobaudīt dažādus mini pārsteigumus – sākot jau ar ķiploku konfektēm ēdamā papīrā, beidzot ar stobrakaula smadzenēm un mini zupiņu vafeles konusiņā. Bet kas no paša sagatavotajām receptēm vislabāk patīk grāmatas autoram? Lūk,ekskluzīva iespēja to uzzināt un tikt pie vienas receptes!

Vistas zupa ar griķu nūdelēm, cukīni, gailenēm un svaigu koriandru
4 porcijas; pagatavošana – ātri

Zupai:
2 vistas filejas;
1l vistas buljona;
50g griķu nūdeļu;
1 cukini;
100 g svaigu gaileņu;
50ml rapšu eļļas;
2 ēd.k. kartupeļu cietes;
sāls, malti melnie pipari.

Pasniegšanai:
1 buntīte svaiga koriandra

GATAVAOŠANA
1. Vistas fileju un notīrītu cukini sagriežu kubiņos. Gailenes atstāj veselas.

2. Katlā sakarsē eļļu un apcep vistas filejas gabaliņus un gailenes. Pielej buljonu, uzvāra, pievieno nūdeles un vāra, līdz nūdeles ir gandrīz mīkstas. Pievieno cukini un vāra vēl – 2 minūtes.

3. Kartupeļu cieti izšķīdina 2 ēdamkarotēs auksta ūdens un pakāpeniski ielej zupā, lai iebiezinātu.

4. Zupu lej šķīvjos un pārkaisa ar svaigām koriandra lapiņām.

Labu apetīti!

 
Foto: travelnews.lv

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 26. aprīlis 00:31
Vārda dienas svin Alīna, Sandris, Rūsiņš

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb