JaunumiLatvijas labāko restorānu TOP 30

Latvijas labāko restorānu TOP 30

Ārvalstu ekspertu žūrija noteikusi 30 labākos restorānus Latvijā 2019.gadā.

Trīsdesmit labāko restorānu noteikšana notika vairākos posmos. Vispirms norisinājās restorānu nozares balsojums, kurā savu viedokli pauda vairāk nekā 200 Latvijas restorānu nozares profesionāļi. Pēc rezultātu apkopošanas tika atlasīti 60 restorāni visā Latvijā, kurus trīs kārtās vērtēja pieredzējusi ārvalstu žūrija. Pirmajā kārtā Igaunijas un Lietuvas šefpavāri novērtēja 60 Latvijas restorānus, otrajā kārtā ārvalstu eksperti vērtēja 50, bet trešajā kārtā – 40 labākos restorānus. Otrās un trešās kārtas eksperti ieradās no Dānijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Ungārijas, Polijas, Somijas u.c. 

“Latvijas labāko restorānu tops apkopo pašas labākās gardēžu vietas Rīgā un Latvijā, gan apliecinot jau atzītu un zināmu restorānu kvalitāti, gan ļaujot atklāt jaunus restorānu vārdus. Šis tops ir kļuvis par būtisku mērauklu un izvēles padomdevēju restorānu cienītājiem. Mūsu restorānu plašais piedāvājums un kvalitāte apvienojumā ar vietējām garšām un unikāliem produktiem ir īsts jaunatklājums arī ārvalstu gardēžiem, ko apliecina gan augošais gastronomijas tūristu skaits, gan augstais vērtējums no Eiropas un pasaules kulinārijas ekspertiem,” saka Vita Jermoloviča, Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja valdes priekšsēdētāja.

„To, ka Latvijas restorāni ir pasaules līmenī, jau šobrīd novērtē vietējie un ārvalstu tūristi – to pierāda arī nemitīgs tūristu – gardēžu – skaita pieaugums Latvijā. Šī mūsu iecere stiprinās Latvijas tēlu pasaules tūrisma kartē, jo mūsu ciemiņi tiecas apmeklēt Latvijas labākos restorānus,” dalās LIAA direktors Andris Ozols.

Apmeklējot un novērtējot restorānus, žūrijas pārstāvji katram restorānam piešķīra punktus par ēdieniem, dzērieniem, apkalpošanu un atmosfēru. Maksimālais punktu skaits, ko restorāns varēja iegūt, ir 200 punkti (80 punkti par ēdienu, 40 punkti par apkalpošanu, 40 punkti par dzērieniem un 40 punkti par atmosfēru). Žūrijas pārstāvji darbu veica individuāli, un restorāni par viņu apmeklējumiem nebija informēti.

Projekta līdzautors Normunds Norenbergs pauž gandarījumu, ka uz Latviju izdevies atvest pieredzējušus ārvalstu šefpavārus: “Lielākā daļa žūrijas pārstāvju Latvijā viesojās pirmo reizi, un viņiem līdz šim nebija priekšstata par mūsu restorānu līmeni. Katrs restorāns tika izvērtēts, ņemot vērā tā koncepciju, kā rezultātā esam ieguvuši neatkarīgu Latvijas restorānu nozares vērtējumu.”

Komentējot kopējos iespaidus par Latvijas restorāniem, viens no vadošajiem somu šefpavāriem Matti Jämsen atzīst, ka Latvijā ir daudz labu vidējas klases restorānu ar spilgtiem interjeriem: “Daži no tiem, kurus apmeklēju bija tiešām iespaidīgi, un tie tikpat labi varētu atrasties Londonā vai Ņujorkā”.

Savukārt šefpavārs Rafal Hreczaniuk no Polijas uzsver reģionālo restorānu potenciālu: “Es Latvijas restorāniem ieteiktu pievērst lielāku nozīmi vietējiem produktiem un sezonalitātei. Jo īpaši restorāniem, kuri atrodas ārpus Rīgas. Tur ir neiedomājams potenciāls.”

Starptautisko žūriju veidoja 23 šefpavāri, restorānu kritiķi un viesmīlības jomas eksperti no 8 valstīm – Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Nīderlandes, Dānijas, Ungārijas, Norvēģijas un Polijas. 

Starptautiskās žūrijas sastāvs: 

Gaspar Fernandes, “Gaspar’s” šefpavārs (Viļņa, Lietuva), Silver Saa, “Ore” šefpavārs (Tallina, Igaunija), Artūras Naidenko, “Uoksas” šefpavārs (Kauņa, Lietuva), Matthias Diether, “180°” šefpavārs (Tallina, Igaunija), Matas Paulinas, restorāna “Nineteen18” šefpavārs (Viļņa, Lietuva), Alexander Kolomar, “Art Priori” šefpavārs (Tallina, Igaunija), Justinas Misius, “Sweet root” šefpavārs (Viļņa, Lietuva), Marko Somer, “Horisont” šefpavārs (Tallina, Igaunija), Kaido Metsa, “Juur” šefpavārs (Tallina, Igaunija), Rokas Vasiliauskas, “Monte Pacis” šefpavārs (Kauņa, Lietuva), Arto Rastas, šefpavārs, vairāku restorānu īpašnieks (Helsinki, Somija), Vicky Hampton, publiciste, restorānu kritiķe (The New York Times, The Guardian, The Wallstreet Jurnal, Michelin series, Amsterdama, Nīderlande), Andras Jokuti, restorānu kritiķis, Budapest Gourmet Festival organizators, Bocuse d’Or Academy Hungary (Budapešta, Ungārija), Yves Le Lay, šefpavārs, NÆRVÆR (Kopenhāgena, Dānija), Matti Jämsen, šefpavārs, restorānu īpašnieks, Bocuse d’Or žūrijas pārstāvis (Helsinki, Somija), Nicolai Lundsgaard, Norvēģijas karaļnama šefpavārs (Oslo, Norvēģija), Allan Poulsen, “Noorrm” šefpavārs (Aarhus, Dānija), Kalle Tanner, šefpavārs, Somijas 2018. gada pavārs (Helsinki, Somija), Robert Trzopek, “Bez gwiazdek” šefpavārs (Varšava, Polija), Noora Sipilä, Somijas gada viesmīle 2018. gadā, “Basbas & Staff” īpašniece (Helsinki, Somija), Patrick Godborg, “Babette” šefpavārs (Kopenhāgena, Dānija), Rafal Hreczaniuk, “Dyletanci” šefpavārs (Varšava, Polija), Markos Gois, “Gohan” īpašnieks un šefpavārs (Helsinki, Somija).

Latvijas labākie restorāni tiek apbalvoti septiņās kategorijās: “Labākais serviss” – Vincents, “Labākais reģionālais restorāns” – Kannas, “Labākais jaunais restorāns” – Max Cekot Kitchen, “Labākie dzērieni” – Vincents, “Labākais šefpavārs” – Valters Zirdziņš, “Restorāns ar stabilāko sniegumu”  – Restorāns 3 un “Restorāns ar ilglaicīgāko sniegumu” – Vincents. 

TOP 7 LABĀKIE JAUNIE RESTORĀNI 2019

Vieta Restorāns

1. Max Cekot Kitchen

2. Chef’s corner

3. H.E. Vanadziņš 

4. Italissimo 

5. Fish House Brasserie De Luxe 

6. Aprika

7. Stage 22

30 LABĀKIE RESTORĀNI LATVIJĀ 2019

Vieta Restorāns

1. Vincents

2. Kannas

3. Valtera Restorāns

4. Restorāns 3

5. Jonathan Spa Restorāns

6. St. Petrus

7. Faces

8. Dome

9. Cod

10. Zoltners

11. The Catch

12. Laivas

13. Riviera

14. Valmiermuižas vēstniecība Rīgā

15. Muusu

16. Kolonāde. Mūsu stāsti…

17. Bibliotēka No. 1 Restorāns

18. Gutenbergs terase

19. Portofino

20. Silene Terases

21. Garage vīna bārs

22. Dikļu pils restorāns

23. Entresol

24. Rātes vārti

25. Kaļķu vārti

26. Bangert’s

27. Villa Santa

28. Vecpuisis

29. Forest

30. 3 pavāru restorāns “Tam labam būs augt”

Latvijas 30 labāko restorānu saraksts apskatāms arī mājas lapā: www.bestrestaurants.lv.

“30 labākie restorāni Latvijā 2019” rīko Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra un Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs.

Projekts realizēts pateicoties “airBaltic”, “SIXT” un “Mežpils alus” un “Pernod Ricard” atbalstam.

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 19. aprīlis 14:19
Vārda dienas svin Vēsma, Fanija

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb